Vânătoare la lup în România

Despre lup
Lupul este un animal robust și suplu, lung de pânã la aprox. 1,5 m, la care se adaugã o coadã de pânã la cca 0,8 m. Greutatea este variabilã, de obicei între 25 si 50 kg, atingând în unele cazuri 70-75 kg. Blana este de o culoare brun-cenușie cu variații multiple în funcție de biotop și anotimp. Simțurile sale cele mai dezvoltate sunt auzul și vãzul, lupul putând vâna foarte bine atât noaptea, timpul sãu preferat de vânãtoare, cât și ziua sau în perioadele de amurg și răsărit. Glasul lupului este binecunoscutul și înspăimântătorul urlet prelung, auzit mai ales iarna, mai gros la mascul și ceva mai subțire la femelă.

Sfaturi vânătoare lup
Perioada legală de vânătoare este 15 septembrie - 31 martie, anual putând fi vânat un număr restrâns de lupi, cota specială aprobată prin Ordin al Ministrului MAPDR. La vânătoarea de lup este permisă folosirea atât a armelor cu țevi lise, cu alice sau cu proiectil unic, cât și a armelor cu glonț, care sunt recomandate atât la goană cât și la pândă. Trofeele convenționale sunt craniul și blana.

Stiai că?
• Lupul este mamiferul cu temperatura corporală cea mai ridicată
• O haită de lupi este condusă întotdeauna de o pereche formată dintr-un mascul și o femelă
• Dacă un lup este prins în capcană sau împușcat și este rănit ceilalți lupi îl vor omorâ
• Puii de lup se nasc orbi, surzi și cu ochi albăstri, culoarea ochilor schimbandu-se dupa 8 saptamani in galben-portocaliu.
• Vikingii obișnuiau să bea sângele lupilor și se îmbrăcau cu blana lor pentru a le lua "spiritul" în luptă
• Lupul își poate roti ochii la 250 de gradeși vede la fel de bine și noaptea și ziua


In fondul nostru de vânătoare se mai poate vâna:
capra neagra
mistret
cerb
caprior
urs
vulpe