Vânătoare la căprior în România

Despre căprior
Căpriorul este un mamifer ierbivor, rumegător, având o lungime medie de 1-1,30 m, înălțime la greabăn de cca 70 cm și o greutate de 25-30 kg. Dimorfismul sexual este evident, prin prisma faptului că masculul prezintă coarne care sunt lepădate toamna. Părul este des, neted și lins, de culoare roșiatică vara și cenușie iarna. Longevitatea căpriorului este apreciată la 12-15 ani, după vârsta de 8 ani acesta intrând în regres. Cele mai dezvoltate simțuri ale căpriorului sunt mirosul și auzul. Principalii dușmani ai căpriorului sunt lupul și râsul în zonele de deal și munte, vulpea, pisica sălbatică și câinii hoinari în zonele de câmpie.

Sfaturi vânătoare căprior
Metodele de vânătoare admise sunt pânda, dibuitul sau apropiatul pe jos ori cu căruța. Căpriorul poate fi ademenit cu succes în perioada de rut, prin folosirea chemătorilor mecanice. Vânătoarea are șanse mai mari de reușită seara și dimineața, când căpriorul părăsește locul de odihnă și iese în locuri deschise pentru a se hrăni, ori imediat după ploaie, când căpriorul iese în zone însorite pentru a se usca. Perioada legală de vânătoare este 15 mai - 15 octombrie la mascul și 01 septembrie - 15 februarie la femelă. Căpriorul se poate vâna atât cu arma cu țevi lise (doar cu proiectil unic) cât și cu arma cu țevi ghintuite având calibrul minim al proiectilului 5,6 mm, lungimea tubului 43 mm, iar greutatea proiectilului 3,24 g. Trofeul căpriorului îl reprezintă coarnele, cu craniu sau parte din acesta.

Stiai că?
• Căprioara comunică cu puiul prin semnale sonore care se traduc prin chemare sau anunțarea pericolului.


In fondul nostru de vânătoare se mai poate vâna:
capra neagra
mistret
cerb
urs
lup
vulpe