Vânătoare la capră neagră în România

Despre capra neagră
Capra neagră este un mamifer ierbivor care trăiește pe crestele montane și în ciuda denumirii de neagră culoarea acesteia este brun gălbuie vara și brun închis pe timpul iernii. Greutatea masculului este de 30-50 kg, iar femela de 25-40 kg. Ambele sexe prezintă coarne persistente. Cel mai frecvent sunet scos de caprele negre este un "șuierat" relativ strident, de alarmare a semenilor. Capra neagră are un miros foarte bine dezvoltat și un auz foarte bun. Capra neagră vede foarte bine la distanță foarte mare, mai ales obiectele în mișcare, dar nu sesizează la distanță mică, vânătorul bine camuflat. Trofeul îl reprezintă coarnele cu craniu întreg sau o parte din acesta.

Sfaturi vânătoare capră neagră
Vânătoarea la capră neagră se face exclusiv la pândă sau dibuit, goana fiind interzisă prin lege. Armele ce se pot utiliza trebuie să fie cu glonț și să aibă un calibru de minim 6 mm. Perioada de vânătoare este 1 septembrie - 15 decembrie pentru un exemplar de selecție și 15 octombrie – 15 decembrie pentru un exemplar de trofeu.

Stiai că?
• România deține recordul mondial, obținut încă din anul 1937, cu un exemplar vânat în Munții Făgărașului în 1934, în OS Arpas. Acest record este de 141,10 puncte CIC, tot în Carpații României vănându-se 8 din primele 10 de trofee mondiale;
• Capra neagră este un bun meteorolog, ea presimțind schimbarea vremii, retrăgându-se spre pădure în caz de vreme rea;
• Capra neagră face salturi, fără elan, de 10m.


In fondul nostru de vânătoare se mai poate vâna:
mistret
cerb
caprior
urs
lup
vulpe